Bir Bina Yapısının 12 Temel Bileşeni
1. Çatı
Çatı, bir bina yapısının en üstteki bileşenini oluşturur. Binanın üst yüzünü kaplar. Alanın konumuna ve hava koşullarına göre çatılar düz veya eğimli olabilir.
2. Korkuluk
Parapetler, çatı levhasının üzerine uzanan kısa duvarlardır. Düz çatılar için parapetler kurulur. Çatıyı kullananlar için güvenlik duvarı görevi görür.
3. Lentolar
Lentolar, kapılar, pencereler gibi duvar açıklıklarının üzerine inşa edilir. Bu yapılar, açıklığın üzerinden gelen duvarın ağırlığını destekler. Normalde lentolar betonarme betondan yapılır. Konutlarda lentolar ya betondan ya da tuğladan yapılabilir.
4. Kirişler ve döşemeler
Kirişler ve döşemeler, bir binadaki yatay elemanları oluşturur. Tek katlı bir bina için üst döşeme çatıyı oluşturur. Çok katlı bir bina olması durumunda, kiriş, döşeme üzerindeki zeminden gelen yükü, sırasıyla kolonlara aktarır. Kirişler ve döşemeler betonarme betondan (SSB) yapılmıştır.
5. Sütunlar
Sütunlar, zemin seviyesinin üzerinde inşa edilen dikey elemanlardır. Sütunlar iki tipte olabilir: Mimari sütunlar ve yapısal sütunlar. Mimari kolonlar, binanın estetiğini iyileştirmek için inşa edilirken, bir yapısal kolon, yukarıdaki döşemeden gelen yükü alarak temele güvenli bir şekilde aktarır.
6. Damp Proof Course (DPC)
DPC, yüzey suyunun duvarlara yükselmesini önlemek için bodrum seviyesinde uygulanan su yalıtım malzemesi tabakasıdır. Duvarlar DPC üzerine inşa edilmiştir.
7. Duvarlar
Duvarlar çatıyı destekleyen dikey elemanlardır. Taş, tuğla, beton blok vb. Malzemelerden yapılabilir. Duvarlar bir muhafaza sağlar ve rüzgara, güneşe, yağmura vb. Karşı koruma sağlar. Havalandırma ve binaya erişim için duvarlarda açıklıklar bulunur.
8. Katlar
Zemin, kaide seviyesine döşenen yüzeydir. Döşeme, fayans, granit, mermer, beton vb. Gibi çeşitli malzemelerle yapılabilir. Döşemeden önce zeminin uygun şekilde sıkıştırılması ve tesviye edilmesi gerekir.
9. Merdivenler
Bir merdiven, bir bina yapısındaki farklı katları birbirine bağlayan bir dizi adımdır. Bir merdivenin kapladığı alana merdiven denir. Ahşap merdiven, SSB merdiven vb. Gibi farklı merdiven türleri vardır.
10. Baza Kirişi
Baza kirişi, üzerine gelen duvarın yükünü almak için zemin seviyesinde veya üzerinde inşa edilen bir kiriş yapısıdır.
11. Baza
Kaide, zemin seviyesinin üzerinde inşa edilmiştir. Alt yapı ile üst yapı arasında uzanan çimento-harç tabakasıdır.
12. Temel
Temel, yükü üst yapıdan alttaki toprağa eşit olarak dağıtan yapısal bir birimdir. Bu, herhangi bir bina inşaatı için inşa edilecek ilk yapısal birimdir. İyi bir temel binanın oturmasını engeller.