Yapı Kimyasalları Nedir?
Yapı Kimyasalları Çeşitleri ve Örnekleri
İnşaat sektörünün birçok farklı alanında karşımıza çıkan yapı kimyasallarının ürün yelpazesinin oldukça geniş olduğunu söylemek mümkün. Bu kimyasallar çeşitli alt başlıklara ayrılmaktadır. Örneğin polimerler, en önemli hammadde grubudur genellikle de her yapı kimyasal formülünde yaygın olarak bulunur.
Beton Katkılı Yapı Kimyasalları
Beton katkıları, betona belli bir oranda ilave edilen suda çözünen kimyasallardır. Sertleşmiş betonun özelliklerini değiştirip yapım maliyetini düşürmeye yardımcı olurlar. Katkılar, beton karışımı hazırlanırken eklenebileceği gibi dökülmeden hemen önce de eklenebilir. Beton katkılarının işlevi beton kalitesine yöneliktir. Bu katkılar beton kalitesini, yönetilebilirliği, hızlanma veya gecikme süresini iyileştirebilmek için geliştirilmiş bileşenlerdir. Bugün birçok beton karışımı üretkenliği artırmak için kullanılmaktadır.
Su Yalıtım Yapı Kimyasalları
Su yalıtım kaplama kimyasalları tuvaletlerin, çatıların, bodrum katlarının, su depolarının ve terasların su geçirmezliklerini sağlama amacı ile kullanılan bileşenlerdir. Tamir harcı olarak beton ve duvar işlerinin onarımında, betonun korozyon ve tuz saldırılarına karşı korunmasını sağlar. Çimento boyaları için katkı maddesi olarak kullanılabileceği gibi su geçirmezlik özelliklerini geliştirip dayanıklılığı arttırmak için de tercih edilebilir. Doğru bir şekilde kullanılan bu kimyasallar, çimento ile karıştırılarak uygulandıkları alanı su geçirmez hale getirip bu yüzeyleri UV ışınlarına karşı korurlar. Mantar ve mikroorganizmaların azalmasında etkilidirler. Korozyonun azaltılmasında da kullanılan bu ürünler sürekli suyla temas içeren uygulamalar için de kullanılabilir. Bu kimyasalların sağladığı kolaylıklar düşünüldüğünde neden ön plana çıktığı anlaşılmaktadır.
Döşeme Bileşikleri
Yaşam alanı içerisindeki aksesuarlar, mobilyalar hızlı ve rahat bir şekilde değiştirilebilir ancak döşemeler öyle değildir. Bu nedenle yer döşemesi seçmek uzun uğraşlar ve çaba gerektirir. Özellikle de geniş çaplı inşaatlarda bu çok daha önemli bir karar haline gelir. Döşeme bileşenleri de bu noktada devreye giriyor. Ortamın sıcaklığını ve havasını arttırdığı düşünüldüğünde doğru karar verilmesi gereken bir unsur olduğu bir kez daha göze çarpar. Çeşitli zemin malzemeleri döşeme yapıştırıcıları kullanılarak yerleştirilir. Döşeme bileşikleri ayrıca kiremit dikişlerini doldurmak ve bitirme görünümü sağlamak için kullanılan kiremit harçlarını da kapsamaktadır. Kısacası döşeme bileşikleri, yapı kimyasalları arasında kullanım alanı en geniş olan maddelerden bir tanesidir.
Yapının Onarım ve Rehabilitasyonu için Kullanılan Yapı Kimyasalları
Oldukça geniş bir alana yayılan bu kimyasallar yapıların onarım ve rehabilitasyonu için de kullanılmaktadır. Korozyon önleyici kaplamalar, bağlayıcı maddeler, katkı maddeleri, harçlar ve astarlar bu yapı maddesinin alt başlıkları içinde yer alır. Malzeme seçimi tamir için uygun olan kimyasallar arasında en önemli unsurdur. Onarım için kullanılan bu maddeler beton yapının ömrünün arttırılarak daha dayanıklı olmasına yardımcı olurlar. Özellikle beton onarımı için kullanılacak olan malzemelerin büzülmeyen tipte olması gerekir. Ana malzeme ile uyumlu olması pürüzsüz bir görünüm açısından önemlidir. Malzemelerin pratik ve kolay uygulanabilir olmasına dikkat edilerek seçilmesi gerekir.