Boyalar

Boya, iç ve dış cephe alanlarında mimari görünümü zenginleştiren, tamamlayıcı bir unsurdur. Artık marka algısında dahi kullanılan renklerin gücü herkes tarafından biliniyor. Durum böyle olunca insan boya ile alakalı bir işlem yapacağında vermek istediği enerjiye göre renk tercihlerinde bulunmak istiyor. Özellikle bugün mimari tasarım alanlarında gelinen nokta göz önünde bulundurulduğunda boyanın bu sektörün ayrılmaz bir parçası olduğu göze çarpıyor. Pek çok kişinin ilgi odağı haline gelen boyalar için bir bilgilendirme rehberi hazırladık.

Boya Çeşitleri ve Boyaların Kullanım Alanları

Boya işlemi için ilk olarak boyanacak yüzeyin sağlamlaştırılması için astar boya yapılmalıdır. Astar boya ile zemin hazırlanarak yapılacak boya işleminin daha uzun ömürlü olması sağlanır. Suproll iç ve dış cephe astar boyaları ile üstün kapatma kabiliyeti sağlamak mümkün. Bu işlemin göz ardı edilmemesi boyanın kendini gösterebilmesi açısından oldukça önemlidir. Çünkü astar boya ile boya duvara daha iyi yapışarak bir koruma katmanı oluşturur. Bu işlemden sonra boya seçimi gelir. Pek çok amaca yönelik boya çeşidi vardır dolayısıyla her boya her alan için uygun değildir. Kullanım alanlarına göre farklılık gösteren boyaları tanıyarak ihtiyaç duyduğunuz doğru boyayı seçebilirsiniz. Boya seçimi için öncelikle boyayacak olduğunuz yüzey ile ilgili bilginiz olması gerekir. Mesela boyanacak yüzey ıslak ve nemli bir yer ise suya dayanıklı silinebilir boyaları tercih etmelisiniz. Dış cephe boyama için kullanılacak boyanın da tüm mevsim şartları göz önünde bulundurularak seçilmesi gerekir. Boya çeşitleri genel olarak iç cephe ve dış cephe boyası olmak üzere ikiye ayrılır. Akrilik boya, saten boya ve yağlı boya iç cephe boyaları olarak geçer. Dış cephe boyalarında da yine akrilik boya olmak üzere silikonlu boya, elastik boya ve grenli boya seçenekleri vardır.

İç Cephe Boya Çeşitleri
 
  • Saten Boya
 Saten boya, işlemi için uygulanacak yüzeyin pürüzsüz olması en önemli noktadır. Uzun ömürlü ve dayanıklı boya türü içinde yer alan saten boyalar silinebilir özelliği ile de kullanım kolaylığı sağlar.
 
  • Akrilik Boya
Akrilik boya, su bazlı bir boya türü olmakla beraber diğer boya çeşitlerine göre daha az koku yayar. Hızlı koruma özelliği ile de kullanışlı bir boya çeşididir.
 
  • Yağlı Boya
Yağlı boya, parlak bir yapıya sahiptir. Hızlı kuruma özelliği ile bilinen yağlı boyalar solvent içerikli olduğu için tinerle inceltilerek hazır hale getirilir. İşçilik konusunda daha fazla titizlik gerektiren bir boya çeşididir.
 
  • Mat Boya
Mat boya, en az yansıtma özelliğine sahip boyadır. Duvar ve tavanlarda kusurların gizlenmesine yardımcı olur. Büyük bir renk derinliği sunar.

Dış Cephe Boya Çeşitleri
 
  • Akrilik Dış Cephe Boyaları
Yüksek alkali direncine sahip akrilik boyalar bağlayıcı esaslı dış cephe boyasıdır. Hava koşullarına karşı son derece dayanıklıdır.  Örtücülük açısından başarılı sonuçlar elde ederek kolay sürülebilir bir boya ihtiyacını karşılar. 
  • Silikonlu Dış Cephe Boyaları
Yüksek su itici özelliği ile boyanacak yüzeyin su geçirmesini engeller. Alkali direnci ile nem, rutubet ve tuzlu suya karşı oldukça dayanıklıdır. Güneş ışınlarının boya filmini deforme etmesini engelleyerek renk değiştirmesini önler. Uzun süreli kullanıma olanak vermesi sebebi ile tercih edilebilir bir dış cephe boyasıdır.
 
  • Grenli Dış Cephe Boyaları
Kendi kendini yıkama özelliğine sahip grenli dış cephe boyası, suyun yüzeye nüfuz etmesini engelleyerek yüzeydeki tozları temizler. Su bazlı bir boya olan grenli, yüzeye nefes aldıran
  • Elastik Dış Cephe Boyaları
Çatlaklara karşı dayanıklı olan elastik dış cephe boyası yüzeylere nefes aldırır ve dış etkilere karşı koruma sağlar.
Evin iç dekorasyonu içini tercih edilecek boyaların odanın karakterine uygun seçilmesi gerekir. Boya tercihi ne olursa olsun odanın genel havası ile uyumlu olması göze hitap etmesi açısından önemlidir. Örneğin dar alanlarda beyaz ve bejin tonları tercih edilerek daha ferah bir ortam elde edilebilir. Doğru boya seçimi kadar renk tercihi de dikkat edilmesi gereken noktalardan biridir. Boyama işlemi sonrasında istediğiniz en iyi görünümü elde etmek için yüzey analizi doğru yapılarak o yüzeye en uygun boya seçilmelidir. Böylece boya daha uzun ömürlü, temiz ve güzel görünür.